19e Zeemansloop – 17 april 2021 – Den Haag/Scheveningen

Vanuit startlocatie Houtrust Squash aan de Laan van Poot in Den Haag (met voldoende gratis parkeergelegenheid) organiseert WSV De Zeemansloop in 2021 de 19e Zeemansloop.
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
Nordic Walkers zijn ook van harte wewlkom.

Omdat in 2020 75 jaar Vrijheid werd gevirerd, voerden de routes van de Zeemansloop 2020 langs vijf bijzondere herdenkingspunten: het Indië-monument, het Monument op de Waalsdorpervlakte, het Oranjehotel (gevangenis) in Scheveningen, de gedenkplaat van de Engelandvaarders op de Boulevard en het monument voor de Franse Matiniers/commando’s in Wassenaar.
Helaas ging de Zeemansloop 2020 vanwege de Coronaperikelen niet door. Maar 75 jaat Vrijheid is te groots om zo maar aan voorbij te gaan en daarom zijn deze vijf herdenkingspunten ook weer in dr Zeemansloop 2021 opgenomen.

Vanaf de start lopen alle wandelaars naar de Houtrustbrug. Vandaar gaat de 5km langs het zogenaamde verversingskanaal naar de Tweede Binnenhaven van Scheveingen, waar bij Oma Toos kan worden gerust. Vervolgens voert de tocht langs de haven en door het oude visserdorp en een groen laan weer terug naar het beginpunt.
De 5km-route is ook gesvchikt voor mensen die rolstoel, rollator of scootmobiel gebruiken. Op de routebeschrijving is ook aangegeven dat en hoe men desgewenst naar de Boulevard of het strand kan gaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Indie-monument.jpg


De overige afstanden lopen langs het Indië-monument, waarna de 10km naar de rust bij Pompke Eten en drinken aan de Pompstationsweg loopt om vervolgens via het Oranjehotel naar de Pier op de Schevingse Boulevard te gaan.
De andere afstanden lopen na het Indië-monument langs Madurodam en via de Waalsdorperweg naar hun eerste rust bij de Haagsche Rugby Clug (HRC),

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is HRC-1024x609.jpg


waarna ze via een brug over de Landscheidingsweg naar de duinen in de nabijheid vvan de Waalsdorpervlakte gaan.
Vanaf die brug over de Landscheidingsweg gaat de 15km rechtdoor langs het Oranjehotel naar een tweede rust op de Pier of de Scheveningse Boulevard,
De 20/30/40km-deelnemrs lopen langs het Herdenkingsmonument op de Waaldorpervlakte naar de rust-en stempelplaats bij Boerderij Meyendel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Boerdrij-Meyendel-3-1024x667.jpg


Kort na deze rust loopr de 20km door de duinen en langs de Watertoren en het Oranjehotel naar de Pier/Boulevard.
De 30km en 40km lopen door de duinen naar de zuidpunt van de Ganzenhoek, vanwaar de 30km naar een rust bij een paviljoen of kiosk op de Wassenaarse Slag gaat. De 40km-lopers gaan vooreen stempel en naar Paviljoen de Klip

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is de-Klip-1024x593.jpg

en daarna via de Pan van Persijn en door de duinen tussen Katwijk en Wassenaar ook naar de Wassenaarse Slag, waar zij ook bij een paviljoen of kiosk kunnen rusten.
Bij de Wassenaarse Slag passeren de wandelaars ook het monument voor de Franse mariniers.
Vanaf de Wassenaarse Slag gaat de voor de 30 en 40km -wandeleaars een vrij langs stuk over het strand, waarna ze door de duinen en langs de Watertoren (evt. rust)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Onder-de-Watertoren-3.jpg

en het Oranjehotel naar de Pier /Boulevard gaan.
Vanaf het Oranjehotel lopen de routes van de afstanden 10km en meer weer samen.
Na een eventuele bezichtiging van de Pier gaan de deelnemers over de Boulewvard langs de gedenkplaat voor de Engelandsvaarders en het beeld van het Vissersvouwtje naar de Schevenigse Haven(s). De 10-en 15km lopers kunnen vanaf de Pier desgewenst nog een stkje over het strand kuieren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is foto-35-1.jpg

Op de sokkel van het beeld van het Vissersvrouwtje staat het volgende gedicht:
De zee, die steeds weer nam
Zal eenmaal wedergeven
Allen die zijn gebleven
Aan hem die eerst ontkwam
De heer van wind en water
Aan Christus triomfater


Vanaf de Tweede Binnenhaven gaan ook de deelnemers op de langere afstanden via een groene laan terug naar het beginpunt bij Houtrust Squash.

Shantykoor
Net als in voorgaande jaren wacht een Shanbtyjoor de deelnemrs bij de finisf op tot ca. 16:30 uur met gezellige muziek en zang, zodat de 30/40km-lopers daarvan ook kunnen genieten.

Lidmaatschap vanWSV De Zeemansloop is niet noodzakelijk om deel te nemen aan de Zeemansloop.