Zeemansloop – 20 april 2019 – Den Haag/Scheveningen

Vanuit startlocatie Houtrust Squash (met voldoende gratis parkeergelegenheid) organiseert wsv de Zeemansloop de 18e Zeemansloop.
Tijdens deze wandeling zijn honden toegestaan, mits aangelijnd.
De tocht is ook toegankelijk voor Nordic Walkers, dus de Nordic Walking stokken kunnen uit de kast worden gehaald.

Lidmaatschap bij onze wandelsportvereniging is niet noodzakelijk om deel te nemen aan de Zeemansloop.

De 5 km gaat door de Bosjes van Poot en door de duinen naar het strand, waar bij “Paviljoen De Kwartel” kan worden gerust. Vandaar gaat de tocht door de duinen (of een stukje over het strand) en door Duindorp en de Bosjes van Poot weer terug naar het beginpunt.

De overige afstanden lopen vanaf de start naar het Indië-monument. Hierna is de splitsing van de 10 km en de overige afstanden. De 10 km loopt richting zwembad de Blinkerd waar de rust is en zet vervolgens koers naar de Pier op de Scheveningse Boulevard.
De andere afstanden gaan na het monument langs Madurodam en lopen via de Waalsdorperweg naar de splitsing in de wijk Duinzigt.
De 15 km en 20 km gaan linksaf naar hun eerste rust bij de “Haagsche Rugby Club (HRC)”, waarna ze via een brug over de Landscheidingsweg naar de duinen in de nabijheid van de Waalsdorpervlakte lopen. Na de Landscheidingsweg is de splitsing 15/20 km, de 15 km gaat rechtdoor naar de 2e Rust bij “onder de Watertoren”.
De 20 km loopt door de duinen en langs het Herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte naar haar 2e rust bij “Boerderij Meyendel” waar overheerlijke pannenkoeken of een andere lekkernijen te verkrijgen zijn.
(LET OP in de duinen en het waterwingebied rond Meyendel wordt de route aangeven met WandelKnoopPunten (WKP)

Vanaf de splitsing met de 15/20 km gaan de 30/40 km lopers naar hun 1e rust bij “Camping Duinhorst”, waarna ze hun tocht vervolgen door Wassenaar en langs Duinrell naar hun 2e rust bij “Paviljoen De Klip”.
Hierna is de splitsing van de 30 en 40 km, de 40 km lopen via het Bos van Persijn (ook wel Panbos genoemd) en de duinen tussen Katwijk en Wassenaar.
De 30 km lopen via Wassenaarseslag langs hotel Duinoord, waar zij samenkomen met de 40 km wandelaars en samen lopen zij naar de rustpost bij “Brasserie de Badmeester” in de duinen (prachtig uitzicht over de Zee)

Vanaf hier is de mogelijkheid om via het strand of via de Duinen te lopen naar de volgende rustpost “onder de Watertoren”.
Kiest men de route door de duinen en als men goed luistert en oplet, kan ondanks het geknerp van de schelpen onder de voeten het gefluit horen van de vele vogels die in dit gebied leven.

Watertoren
Bij de Watertoren kan nog worden gerust en samen met de 15km gaat de tocht daarna naar de Scheveningse Boulevard.

Op de Boulevard komen de wandelaars van de 10 km erbij samen met de wandelaars van de 15, 20, 30 en 40 km loopt men langs het beeld van het Vissersvrouwtje.
De route loopt daarna langs de eerste en tweede binnenhaven en een groene laan terug naar Houtrust Squash.

Omdat wij als organisatie niet kunnen voldoen aan de door beheerder Dunea gestelde voorwaarden wat betreft de routemarkering in het waterwingebied in de duinen en rond Meijendel, wordt in dat gebied gebruik gemaakt van de markering met wandelkooppunten (wkp) van het Zuid-Hollands wandelroutenetwerk.

Shantykoor
Bij de finish wacht net als in voorgaande jaren een Shantykoor de deelnemers op met gezellige muziek. De organisatie wil het Shantykoor tot circa 16:30 uur laten optreden zodat ook de 30 en 40km lopers hiervan kunnen genieten.