75 jaar Vrijheid
19e Zeemansloop – 18 april 2020 – Den Haag/Scheveningen

Vanuit startlocatie Houtrust Squash (met voldoende gratis parkeergelegenheid) organiseert wsv de Zeemansloop de 19e Zeemansloop die in het teken zal staan van 75 jaar Vrijheid.
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De tocht is ook toegankelijk voor Nordic Walkers.

De 5 km-route gaat door de Bosjes van Poot en door Duindorp naar de 2e Binnenhaven in Scheveningen, waar gerust kan worden. Hier vandaan loopt de route door het oude vissersdorp en langs een groene Haagse laan terug naar de startlocatie.
Ook is er een rolstoelvriendelijke route van 5 km uitgezet.

“Indië-monument”

De routes van de 10, 15, 20, 30 en 40 km zullen enkele herdenkingsmonumenten passeren, t.w. Indië-monument herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte, gevangenis van Scheveningen “Oranjehotel” en op de boulevard van Scheveningen het monument van de Engelandvaarders.

De overige afstanden lopen vanaf de start naar het “Indië-monument”, waarna de splitsing is van de 10 km met de overige afstanden, na de splitsing gaat de 10 km langs het “Oranjehotel”hier is ook de samnekomst met de overige afstanden en zal gezamelijk koers gezet worden naar de Pier op de Scheveningse Boulevard.

Na het Indië-monument gaan de langere afstanden langs Madurodam en over de Waalsdorperweg naar de rust bij de “Haagsche Rugby Club (HRC)” in de wijk Duinzigt. Na die rust steekt de route de Landscheidingsweg over naar wandelknooppunt (wkp) 21.

“Haagsche Rugby Club (HRC)”

Omdat wij niet kunnen voldoen aan de door beheerder Dunea gestelde voorwaarden wat betreft routemarkering in het waterwingebied in de duinen en rond Meijendel, maken we in dat gebied gebruik van de al aanwezige wandelkooppunten (wkp) en daarbij horende markeringen van het Zuid-Hollands wandelroutenetwerk.
Bij wkp 21 gaat de 15 km gaat rechtdoor en via de van Alkemadelaan naar het Oranjehotel gaan. De 20/30/40 km gaan vanaf wkp 21 via het herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte naar hun 2de rust bij “Boerderij Meijendel” waar overheerlijke pannenkoeken of andere lekkernijen te verkrijgen zijn. Na die rust vervolgen zij hun route langs het klinkerfietspad naar de splitsing bij wkp 14

“Boerderij Meyendel”

Bij wkp 14 gaat de 20 km en vervolgen hun route tot bij een evt. rust bij “Onder de Watertoren”, om vervolgens samen met de 30 en 40 km de Pompstationweg te vervolgen naar het “Oranjehotel”

Bij de splitsing gaan de 30/40 km rechtsaf en lopen via wkp 18 naar wkp 21, waar de volgende splitsing is. De 30 km slaat linksaf en vervolgt haar weg via wkp 22 naar wkp 23.
Vanaf wkp 21 gaan de 40 km-lopers via wkp-en 27, 28 en 29 naar een rust bij “Paviljoen De Klip”, en vervolgens richting Katwijk en via het Bos van Persijn (Panbos)

Paviljoen “De Klip”

Bij wkp 23 is een rustmogelijkheid bij “Brasserie de Badmeester”, waar bij een prachtig uitzicht over zee.
De 30/40 km wandelaars vervolgen vanaf wkp 23 hun weg over het strand, vóór Paviljoen ’t Puntje linksaf door de duinen en langs wkp 12 naar de rust bij “Onder de Watertoren”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Onder-de-Watertoren-3.jpg

Na deze rust vervolgen de 20/30/40km-wandelaars via de Pompstationweg heu route naar gevangenis van Scheveningen het “Oranjehotel”, hier is de samenkomst met de 10 en 15 km, gezamelijk vervolgen zij hun weg naar de Pier op de Scheveningse Boulevardl hier is ook het Monument van de Engelandvaarders.

Op de Boulevard komen de wandelaars langs het beeld van het Vissersvrouwtje, het volgende gedicht staat op de sokkel:
De zee, die steeds weer nam
Zal eenmaal wedergeven
Allen die zijn gebleven
Aan hem die eerst ontkwam
De heer van wind en water
Aan Christus triomfater

De route loopt daarna langs de eerste en tweede binnenhaven en een groene laan terug naar Houtrust Squash.

Shantykoor
Bij de finish wacht net als in voorgaande jaren een Shantykoor de deelnemers op met gezellige muziek en zang. We willen het Shantykoor tot circa 16:30 uur laten optreden, zodat ook de 30/40 km-lopers van het optreden kunnen genieten.

Lidmaatschap bij onze wandelsportvereniging is niet noodzakelijk om deel te nemen aan de Zeemansloop.