Zeemansloop 2017 – Henk van der Sanden (He Opa)

Zeemansloop 2017 – Henk van der Sanden (He Opa)

Al vanaf oktober 2016 stond de Zeemansloop op mijn agenda. Ik heb de Zeemansloop een aantal keer niet kunnen lopen, maar vandaag was het dan weer zover. Ik ging deze tocht lopen met drie wandelaars die met mij mee zouden rijden. Ik stond al om 4.25 uur naast mijn bed en om 5.30 uur waren de medewandelaars bij mij. We vertrokken met zijn vieren naar Scheveningen om de 40 km te gaan lopen. We konden al om 7.00 uur starten. Wij begonnen om 7.10 uur aan de wandeltocht. Via de Eerste Haven liepen we richting Westbroekpark. Hier staat ook het Indisch Monument. We liepen om dit monument heen en kwamen bij de rotonde van de Haringkade uit. We gingen hier schuin linksaf. Na 1 km kwamen we tot de ontdekking dat we verkeerd liepen. Tja, dit kan ook wel eens gebeuren. Er zat dan ook niets anders op dan om te draaien en de goede kant op te lopen. We liepen hierdoor zo’n 2 km extra. Door onze omleiding kwamen we ook nog langs een paar Ambassades (o.a. Irakese ambassade) en Madurodam. We bereikten onze eerste rustpost waar we een sanitaire stop hielden. Toen we bij de ingang van de camping stonden en alweer weg zouden gaan, bleek dat het de bedoeling was dat we even over de mooie camping zouden lopen en dan in de kantine wat te drinken zouden nemen. Ik heb even gesproken met de eigenaar en beloofd dat ik deze camping zou noemen in mijn verslag. Camping Duinhorst http://www.duinhorst.nl/ (zie foto) is een mooie en kindvriendelijke camping. We lopen door Nieuw Wassenaar en Oud Wassenaar. We kwamen onderweg veel (zowel oude als nieuwe) villa’s tegen met prachtige tuinen. Na 17 km kwamen we bij paviljoen ‘de Klip’ waar we onze tweede rust hadden. Het was tijd voor een kopje koffie en een boterham. Na de rust ging de route verder richting de duinen.

Eén van de bekendste duingebieden in deze omgeving is ‘Pan van Persijn’. Daarna liepen we om de oude – en nieuwe plas in de duinen en kwamen bij de derde rustpost. Via de Berkheide kwamen we na 30 km bij boerderij ‘Meijendel’, waar we ook even tijd namen om te eten en te rusten.

De hele route door de duinen genoten we van de rust en het geluid van zingende/fluitende vogels. Ook hoorden we in de verte het geruis van de zee. Na ongeveer 37 km kwamen we bij de boulevard van Scheveningen die we helemaal afliepen. We mochten dit stuk ook wel over het strand lopen, maar omdat dit niet op papier stond, bleven we netjes op de boulevard langs ‘het Kurhuis’ en de Scheveningse Pier lopen. We liepen door naar de finish waar het Shanty-koor ‘de Zeekanters’ uit Noordwijk ZH tot 16.00 uur zou optreden. Dit wilden we toch wel graag meemaken.

Gelukkig kwamen we om 15.40 uur binnen en konden we hen nog even horen. Op mijn verzoek werd het lied ‘Als de klok van Arnemuiden’ nog even gezongen. Ik werd vroeger (vanaf mijn derde jaar) geplaagd met dit lied. Men had hier toen een eigen tekst opgemaakt. Ondanks dat dit gebeurd is vind ik het ,nog steeds, een heel mooi lied. Deze wandeltocht bestond eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel was wel erg veel tussen de huizen door, maar de route door de duinen was geweldig. Zo hadden we er weer ruim 40 km opzitten.

Mijn dank gaat uit naar het bestuur van de Zeemansloop.

Gr. Heopa